Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Tomáš Garrigue Masaryk

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Tomáš Garrigue Masaryk

T.G.Masaryk, český filozof, pedagog, politik a státník žil na přelomu 20. století. Narodil se 7.3.1850 a zemřel 14.9.1937. Ze svého pobytu ve Francii se seznámil se svojí budoucí ženou. Měli spolu celkem 4 děti, 2 syny – Herberta a Jana a dvě dcery Alici a Annu.

Masaryk v letech 1878 – 1882 pracoval jako docent na univerzitě ve Vídni, potom jeho řádný profesor filozofie na české univerzitě v Praze. Dále se podílel na založení časopisu Atheuseum (Athenaeum), kde později pracoval jako jeho redaktor. V tomto časopise významně vystoupil proti pravosti Rukopisů Královedvorského a Zelenohorského, které měly dokumentovat existenci vyspělé kultury Čechů před přijetím křesťanství.
Do politiky vstoupil T.G.Masaryk v roce 1889, od roku 1890 jako poslanec za Mladočeskou stranu, potom do roku 1914 za Českou stranu pokrokovou. Po vypuknutí 1.světové války žil v cizině – v Itálii, Švýcarsku, Francii a Anglii. Významně se podílel na vzniku Československých legií, což byl název jednotek zahraničního vojenského odboje. Tyto jednotky bojovaly ve Francii, Itálii a Rusku. Spolu s Milanem R. Štefánikem a Eduardem Benešem založil v únoru 1916 Národní radu československou a v květnu 1918 podepsal Pittsburskou dohodu, která stvrzovala zájem českých a slovenských krajanů v USA na vytvoření společného státu Čechů a Slováků. Po skončení 1.světové války v roce 1918 byl zvolen prezidentem a následně pak ještě v letech 1920, 1927 a 1934.

Prezident T.G.Masaryk byl propagátorem Sokola, sám do vysokého věku cvičil a jezdil na koni. Ve věku 85 let se pro nemoc vzdal prezidentského úřadu a dva roky poté zemřel.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT